Alerjinin en büyük nedeni polenler
Modern hayat yaşamında insanlar her an çok sayıda alerjen ile karşılaşmaktadırlar. En sık alerjenler polenler,ev tozu akarları(mite),mantarlar,hamam böceği ve evcil hayvanların kıl tüy ve deri döküntüleridir.
Polenler tüm dünyada alerjik hastalıkların en önemli nedenidir.Astım ve alerjik nezle birbiriyle ilişkilidir.Astımlı hastaların en az % 85 inde üst solunum yolunda alerjene duyarlılık olduğu belirtilmiştir.Polen tohumlu bitkilerin üremesi için gerekli olan erkek eşeysel hücresidir.
Rüzgar ve böceklerle kilometrelerce uzağa ulaşabilirler.
En sık rastlananı 9000 türü olan çimen polenidir.Polen mevsimi ile iklim arasında yakın ilişki vardır.Bu nedenle her bölgede polen mevsimi zaman ve süresi değişkenlik gösterebilir.Sıcak iklimde çayırlar mayıs ayında çiçeklenmeye başlar ve polenleşme ne fazla haziran ve temmuz ayında olur.
Havadaki polen miktarı 1m3 havada 50 ulaşırsa yakınmalar başlar.Havadaki polen konsantrasyonunda yağmurlu ve rüzgarlı hava çok etkilidir.Çayır ve yabani ot polenine bağlı alerjik septomlar yaz ayları ve sonbaharda görülmesine karşın ağaç polenine bağlı alerjiler bahar aylarında görülür.Ağaç poleni alerjisinden en fazla sorumlu olan huş ağacı ailesidir.
Huşgiller ailesinde içinde huş,fındık,kızılağaç ve gürgen gibi önemli orman ağaçları içeren 6 cins ve 120 türün bulunduğu bilinmektedir.
Mevsimlere göre polenleri özetlersek; karşılaştığımız ilk polen şubat ayında fındık polenidir.Bu polenler yaz aylarının sonuna doğru meydana gelmekte kış boyunca olgunlaşmakta ve erken salınımla şubat ve mart aylarında alerjik rinit ve astım şikayetlerine neden olmaktadır.
Meşe ağaçları bahar sonu yaz mevsimi erken dönemlerinde yakınmalara neden olurken, çınar ağacı yaz aylarında polenleşir.
Gürgen,kızılağaç,kestane ve yer fıstığı polenlerininde yüksek alerjik özellikleri vardır.
Son yıllarda şehirleşme ve giderek artan doğa tahribatı havadaki polen konsantrasyonunun azalmasına neden olmakla birlikte motorlu taşıt ve endüstrinin oluşturduğu hava kirliliği ve havadaki ozon miktarındaki azalmasına neden olur.
Sonuç olarak bu etkenler solunum yolunu döşeyen hücrelerde harabiyet yol açmakta bu durumda alerjenlerin daha kolay solunum yolu ve immün sisteme ulaşmasına ve daha etkili olmasına neden olmaktadır.
Çocuklarda sigara dumanına maruziyetin alerjik nezle ve astım gelişmesinde önemli rolü olduğuna dair giderek artan kanıtlar mevcuttur.
Polen alerjisinde tüm alerjiler de olduğu gibi tıbbi tedavi yanında alerjenden kaçınma çok önemlidir. Polen mevsiminde sabah erken saatlerde ve öğle sonrasında kapalı ve klimatize ortamda bulunmak alerjen temasını azaltarak şikayetleri hafifletir. Bunun yanında korunma ve ilaç tedavisine rağmen kişiyi hayat kalitesini etkileyen durumlarda alerjen immünoterapi (aşı tedavisi) uygun bir seçenektir.