Akar Nedir ?

Akar (mite)

Kenelerle birlikte acarina alttürünün büyük çoğunluğunu oluşturan eklem bacaklı canlıdır. Alerjide  en çok etkili olanlar Dermatophagoides pteronyssinus ve D. fariane cinsleridir  . Akarlar insanları ısırmaz, hastalık bulaştırma ve taşınmasına neden olmaz ve  insanların üzerinde barınmazlar ancak akarlara karşı allerjisi olan kişilerde rahatsızlık oluştururlar . Dermatophagoides grubu allerjenleri arasında kuvvetli bir çapraz reaksiyon görülürken, Dermatophagides ile depo akarlan arasındaki çapraz reaksiyonun değişken sınırlı ve çok az olduğu saptanmıştır.

Akarların vücut proteinleri ve dışkıları allerjenik özelliktedir. İnsan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenir. İnsan ortamında milyarlarca akar yaşamaktadır. En çok halı, koltuk, yatak ve tüylü veya kirli ortamlarda bulunur.Ev tozu akarlan 0.1- 0.6 mm arasında çok küçük canlılardır ve ancak mikroskop aracılığıyla görülebilir.1 gr deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterlidir. 156 çeşit akar vardır. 5 yıl kullanılan bir yatakta 5 ile 10 milyon akar yaşadığı sanılmaktadır. 25°C ve %75 nem oranı akarların gelişmesi için en uygun ortamdır .

Akarların gelişimini yavaşlatmak için ev içi nem oranını %40-55 arası tututulmasının faydası vardır.Burun yanında ev ortamında toz tutacak  halı,kilim,peluş oyuncak gibi etkenleri kaldırmalı veya azaltmalı perde ve yatak çarşaf-nevresimlerini sıklıkla yıkamalı ve havalandırmalıyız.

Akarların yıkama ile ölmeleri için yıkama sıcaklığının en az 65C olması gerektiği unutulmamalıdır.Klasik elektrikli süpürgeler ile akarların ortamdan temizlenmesi mümkün olmayacağından hepa filtreli veya tozu su içine hapseden süpürgeler kullanılmalıdır.Uyurken şikayetlerin fazlalaşması durumunda ise özel yastık ve yatak kılıfları kullanılabilir.